A L’ENTORN DE SHAKESPEARE I CERVANTES… SENSE PRESSA

1616-2016

Fa 400 anys…Europa es transforma

Dissabte 9 de juliol del 2016 a Can Trullol, Cabanelles (Alt Empordà).

Fa 400 anys Europa estava en un procés de canvi profund: el renaixement està donant pas a un estil convuls, el barroc, que sacsejarà els fonaments estètics de tota Europa.

Quan es fa un repàs  a l’Europa d’aquell temps és sorprenent constatar la coincidència de grans autors en totes les àrees del coneixement que apareixen i se superposen en un interval de temps relativament curt. L’any 1616  Bernini encara no ha creat la columnata de la plaça del Vaticà però la cúpula de Sant Pere i la capella Sixtina de Miquel Angel  ja existeixen i evidentment les obres de Bruneleschi i la revolució anatòmica de Vesalio i de Miguel Servet ja son conegudes…

the globe

La peripècia vital dels dos escriptors no te grans coses en comú, no obstant l’entorn europeu és el mateix i crida poderosament l’atenció l’aparició  de dos genis de la literatura en un moment on  Europa també és capaç de generar l’inici de la òpera ,  l’aparició del baix continu en la música, el manierisme en al pintura i una gran revolució en l’arquitectura anunciada per les novetats de Miquel Angel i que acabarà desembocant en el que coneixem com barroc.

HERENCIA

Fotografia d’Araceli Merino

Si aturem la mirada al què passava fa 400 anys veurem que Shakespeare i Cervantes son contemporanis de Claudio Monteverdi, del Greco i també d’Isabel II d’Anglaterra, de Felip II a Espanya i del poderós imperi otomà…

El món occidental està canviant i l’aparició de la novel·la moderna i d’un nou llenguatge teatral també son testimonis d’una nova manera de pensar.

PROGRAMA PROVISIONAL

MATÍ:

 • Introducció.
  •  F.Algaba. Patòleg de la F. Puigvert i professor de la UAB.
 • Taula rodona “al voltant de Shakespeare i Cervantes”. Dues mirades des de mons diferents.
  • Lluís Quintana, professor de Filologia Catalana de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB i Vicerector de Relacions Internacionals de la UAB.
  • Xavier Vila, escriptor i doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat de Princeton. New Jersey, USA.Ha estat professor a la universitat de Columbia
 • “Amor che tutto puoi” Danses del cinquecento, renaixement tardà , a càrrec del grup italià Associazione Musicale “Audite Nova”  i del Quartet Barroc de Sant Simó..

DINAR en un restaurant de la zona.

 • La música en el temps de Shakespeare i Cervantes. Xerrada.
  • Joan Vives, músic i divulgador musical.
 • Espectacle final dramàtic amb música: “Els sentiments ens dos mons enfrontats”.
  • F. Algaba i Quartet Barroc de St Simó.

 

Preu per socis: 90€,  inclou el dinar,  autocar anada i tornada a Cabanelles, assistència a totes les xerrades, espectacle de dansa i espectacle final. Si el desplaçament es fa amb cotxe particular el preu és de 80 €. Si no sou socis i esteu interessats en participar no hi ha problema, poseu-vos en contacte amb nosaltres al mail indicat a sota!!.

 Més informació i inscripcions: acabanelles@gmail.com

One thought on “A L’ENTORN DE SHAKESPEARE I CERVANTES… SENSE PRESSA

 1. Pingback: PRÒXIMES ACTIVITATS! | Alguema Cultural

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>