EL LLEGAT ARTISTIC OBLIDAT, EL MON EN FEMENI.

Can Trullol, Cabanelles (Alt Empordà). Dissabte 13 de maig del 2017.

La creativitat és una de les característiques humanes més fascinadores. Al llarg de la història, aquesta capacitat ha generat  verdaderes meravelles que experts d’arreu del mon consideren llegats culturals de gran valor per tota la humanitat. Paral·lelament, els  valors i els criteris d’allò que és bo o té valor  s’ha anat construint al llarg dels segles gairebé sempre des de la perspectiva  masculina. La vida, el valor i la faceta creativa de les dones ha quedat molt esmorteïda i només en casos molt excepcionals ha aconseguit fer-se veure, ja sigui aprofitant els cognoms dels pares o marits, cercant la llibertat relativa que atorgaven els convents o utilitzant pseudònims masculins. Des de la nostra associació  volem reflexionar sobre aquest fet valorant el llegat creatiu  des del punt de vista femení, fent un petit tast d’algunes de les obres firmades per autores al llarg de diversos segles i aproximar-nos al fet creatiu de la dona del segle XXI.

PROGRAMA. Presentació a càrrec de Isabel Trias, patòleg, i Joan Vives, músic.

Matí:

  1. Mujeres creativas: jugar con cartas marcadas, a càrrec de Dolores Juliano, antropòloga social. Ha estat professora a la Universitat de Barcelona. El 2010 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria acadèmica i els valuosos resultats de recerques en els camps de l’antropologia de l’educació, els moviments migratoris, les minories ètniques, els estudis de gènere i l’exclusió social
  2. Concert comentat: Mariona Sagarra i Trias, cantant i compositora, recorda a Montserrat Abelló, poeta . Dones que valoren altres dones: el procés creatiu avui.  Mariona Sagarra i Trias titulada superior de Música i Historia de l’Art, va realitzar la carrera de cant amb Maria del Carmen Bustamante al Conservatori del Liceu. Ha publicat 6 CD’s i s’ha dedicat a l’estudi de la veu i la poesia com creació musical destacant també la seva  vessant pedagògica en matèria de cant i recerca vocal.

DINAR EN UN RESTAURANT DE LA ZONA

Tarda:

  1. Històries de dones i música. Xerrada a càrrec de Victora Palma, musicòloga i locutora de Catalunya Música : El mon de la música  és una de les disciplines on les dones han quedat més amagades. Es que realment son menys innovadores? Menys interessants?. En aquesta xerrada posarem la mirada en algunes protagonistes de la inabastable llista de dones que van ajudar a fer gran la història de la música. D’aquestes dones, parlarem. De les que van defensar fer música i ser músics.
  2. Concert: obres de compositores del s.XVIII , amb Mireia Ruiz  clave. Si tanquem els ulls i escoltem, podríem endevinar el sexe del compositor? Una oportunitat única per conèixer i escoltar obres pensades per dones del 1700.

Com sempre el desplaçament des de Barcelona es fa amb autocar. Més informació escriviu a acabanelles@gmail.com, 609 890 756 (Marta Trias), 609 762 793 (Isabel Trias) i 600 470 077 (Conxita Vera).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>