Descobrir la misteriosa vila de la Santa Creu de Rodes. Visita al conjunt medieval de Sant Pere de Rodes i les vinyes de l’Empordà

Dissabte 8 d’octubre de 2016

Qui vivia a Santa Creu de Rodes? On s’allotjaven els pelegrins? Amb qui vivia el sabater del poble? Qui feia els hàbits dels monjos? Qui va manar desforestar el Cap de Creus per plantar-hi vinyes i per què? Quan i per què es va abandonar precipitadament el poble? Per què no hi va tornar mai més ningú?
Al capdamunt de la serra de Verdera s’aixeca un dels conjunts monumentals més interessants per conèixer el món medieval. En aquest espai es reuneixen tres elements que representen els puntals de la societat feudal: els que resen, al monestir de Sant Pere de Rodes; els que produeixen, al poblat de Santa Creu, i els que lluiten, al castell de Sant Salvador, de qui depenia la seguretat del conjunt, i que simbolitza els aspectes guerrers de la societat feudal.
El centre del conjunt és Sant Pere de Rodes, que va esdevenir el monestir més important del comtat d’Empúries tant pel paper rellevant dels seus abats com per ser un important centre de pelegrinatge gràcies a les relíquies que custodiava. Entre els seus dominis hi havia Santa Creu de Rodes, un poble dedicat fonamentalment al comerç i la producció artesana que atenia les necessitats del monestir i que, gràcies als pelegrinatges, entre els segles XII i XIV va gaudir d’una gran prosperitat. En algun moment del segle XV la població benestant va abandonar precipitadament la seva llar deixant enrere les luxoses vaixelles, els utensilis de tocador, els mobles… Ningú va tornar mai més a viure a les cases abandonades. El bon estat de les restes permet saber amb força detall com vivia a la Baixa Edat Mitjana una població vinculada estretament al monestir, fins al punt que es pot saber qui vivia a cada casa, a què es dedicava i quin era el seu patrimoni.
Un dels recursos importants del monestir fou la vinya, cultiu que es va haver d’abandonar a tot l’Empordà amb l’arribada de la fil·loxera. Ara però, el vi empordanès és un dels més cotitzats. Els Cellers d’en Guilla, situat a Rabós d’Empordà és un celler petit, orientat a l’elaboració d’un producte de qualitat. Treballen de manera artesanal i amb produccions limitades, per treure la màxima expressió de les varietats pròpies de l’Empordà. Visitarem el celler i podrem fer un tast dels seus vins més representatius.
Tindrem l’ocasió d’observar el procés en plena època de verema, guiats per en Martí Vallès, expert viticultor i l’Assumpta Bohigas
El vi ha estat inspirador de músiques populars, i us proposem cloure la jornada amb el concert “Músiques de taua, beure i viure” interpretat pel quartet de bec Els Ministrils, amb comentaris a càrrec de Joan Vives.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>