AMERICA BARROCA, ESPANYA COLONIAL

Dissabte 30 de gener de 2016
Can Trullol Cabanelles, L’Alt Empordà

angel musical amb sabates patata reis americans

El desenvolupament dels territoris americans dominats per Espanya durant els segles XVI al XVIII va coincidir amb l’esclat del barroc a tot el continent europeu. El gust per la distorsió en l’escultura, l’explosió dels colors i els contrastos de llum en les arts plàstiques, juntament amb la gran revolució en la música i la literatura, van contagiar tota l’estètica i el pensament dels europeus americans. Aquesta empremta és tan evident, que un passeig avui en dia pels llocs més emblemàtics de l’antiga Amèrica Colonial constitueix tota una lliçó del barroc més popular.
Alhora, les aportacions gastronòmiques, científiques (també estètiques!) que van arribar com a grans novetats a una Europa en plena ebullició, van incorporar-se amb tal força, que molts costums que ara tenim per absolutament tradicionals i indiscutiblement nostrats en són fruit. A tall d’exemple, qui ens discutirà la catalanitat d’un pa amb tomàquet? O les virtuts de la quinina? Qui avui en dia considera el tango un ball d’origen espanyol? Qui no fa volar la imaginació davant del misteri d’una de les malalties més relacionades llegendàriament amb el descobriment d’Amèrica com és la sífilis? Com és que els pessebres americans agafen tanta volada? Per què els artistes americans sempre pintaven els àngels amb sabates? I més i més preguntes amb respostes de vegades sorprenents…

Us proposem que participeu en una jornada dedicada a descobrir el dia a dia de l’Amèrica barroca; els segles XVI al XVIII al Nou Món.
PROGRAMA PROVISIONAL

L’encant de Can Trullol ens acollirà en aquesta jornada contribuint a fer més viva la imatge de la vida dels espanyols a Amèrica.. Només cal imaginar que els primers habitants d’aquesta masia varen ser absolutament contemporanis dels que vivien a l’altra banda de l’Atlàntic durant els segles XVII-XVIII, època de construcció d’aquesta casa pairal.

Matí
Esmorzar

Un mapa sonor de la música colonial i el seu vincle amb la metròpoli”.
Xerrada a càrrec de Joan Vives, músic, divulgador musical i locutor-redactor de Catalunya Música

“La cuina del barroc.  El rebost del món canvia”. A càrrec de Nuria Bàguena, especialista en gastronomia històrica.

Dinar en un restaurant de la zona

Tarda

“Perills i beneficis de la trobada de dos mons”.
A càrrec del Dr. Ferran Algaba i el Dr. Àlvar Vives, un passeig sobre les aportacions científiques i una reflexió sobre l’intercanvi de malalties que es van produir com a conseqüència del contacte entre els homes i les dones d’una i altra banda de l’Atlàntic.

Cultura Popular
Els pessebres a Amèrica Llatina, un dels exemples més evidents de fusió de cultures en la seva expressió més popular. Xerrada i exposició d’una mostra seleccionada de pessebres americans amb col•loqui posterior amb els assistents.
Dr. Ferran Algaba, col•leccionista de pessebres.

L’anada i tornada des de Barcelona fins a Cabanelles es farà amb autocar.
El dinar està inclòs en l’activitat.

Preu: 85€ per persona.
L’esmorzar, dinar i l’autocar estan inclosos en el preu.
Més informació: escriviu un mail a acabanelles@gmail.com

One thought on “AMERICA BARROCA, ESPANYA COLONIAL

  1. Pingback: PRÒXIMES ACTIVITATS! | Alguema Cultural

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>